Конкурс «Як понесе з України у синєє море кров ворожу…» (Тарас Шевченко)» студентських авторських творів на патріотичну тематику

Ти велична і проста.Ти стара і вічно нова.Ти могутня, рідна мово!Мова – пісня колискова.Мова – матері уста.І. Багряний Нині нам випало жити в добу змін, у добу, коли «Герої не вмирають!». У час, коли «вічні істини» щодня набувають нових сенсів. А такі поняття, як «патріотизм» та «героїзм», у свідомості українського народу є не лише одним …

Ти велична і проста.
Ти стара і вічно нова.
Ти могутня, рідна мово!
Мова – пісня колискова.
Мова – матері уста.
І. Багряний

Нині нам випало жити в добу змін, у добу, коли «Герої не вмирають!».

У час, коли «вічні істини» щодня набувають нових сенсів. А такі поняття, як «патріотизм» та «героїзм», у свідомості українського народу є не лише одним  з найглибших громадянських почуттів, а й засобом кардинальних змін у вихованні патріотизму.

Патріотизм передбачає любов до духовних, культурних і матеріальних цінностей своєї Батьківщини, бажання зберегти її характерні особливості, її культурне надбання та захистити інтереси своєї громади, народу в цілому.

Патріотизм – це мова, історія, традиції, готовність діяти в інтересах Вітчизни та постати на її захист у разі потреби. Містить ряд важливих морально-етичних, етнічних, культурних, політичних та історичних аспектів; тісно пов’язаний із націоналізмом.

21 лютого 2023 р. до Міжнародного дня рідної мови було проведено конкурс «Як понесе з України у синєє море кров ворожу…» (Тарас Шевченко)» студентських авторських творів на патріотичну тематику.

Патріотична лірика (або громадянська) є такою, коли в творах ідеться про події суспільно-політичного життя, оспівуються постаті відомих історичних осіб, виявляються патріотичні почуття.

Твори учасників конкурсу присвячені захисту нашої рідної української землі від російської агресії і засвідчують глибокий патріотизм студентів, розуміння необхідності боротьби з державою-терористом за незалежність України, її мову, історію, народні традиції. У них відображена віра в Перемогу, щира любов і повага до рідної мови, до  воїнів-захисників, волонтерів, усіх,  хто бореться з  ненависним ворогом,  глибока шана і співчуття до героїв  і  жертв війни, які  загинули, захищаючи наші національні цінності.

Хочемо подякувати працівникам бібліотеки (Смірновій С. М. (завідувач бібліотекою), Войцішенко Н. О. (провідний бібліотекар), Гребєннікова С. І. (бібліограф)) за представлену книжкову виставку «Прилинь душею до перлин рідної мови».

Члени журі: заступник директора з виховної роботи Турлюк С. В., викладач-методист кафедри української філології, член Національної спілки журналістів України Омелянчик Т. Г., к.ф.н., доц., член Національної спілки письменників України Яковенко Т. В., лаборант кафедри української філології, молода поетеса

Луць В. О.

Гості: заступник директора з навчальної роботи Когутюк О. В., декан філологічного факультету к.п.н., доц. Марценюк О. Г., викладач кафедри української філології Клочко Т. В., завідувач кафедри зарубіжної літератури і основ риторики, к.ф.н. Лебедь Ю. Б.

Усього було зареєстровано 40 учасників.

Усі учасники Конкурсу отримали сертифікати за участь. А їхні керівники –подяку за підготовку. Переможцям було вручено дипломи І ступеня у номінації «Поезія» –  Костинчук А., Рослій І., Обертинській Д.; ІІ ступеня – Нікітіній А., Вонсович О., Коритник В.; ІІІ ступеня – Форостяній К., Збитковській В., Худі О., Гуцаленко С., Кравчук Д.

У номінації «Проза» дипломами І ступеня було нагороджено – Хабуду К., Дзюбу Т., Бзову А., ІІ ступеня – Ковальчук В.

У номінації «Художнє читання творів українських письменників» дипломи І ступеня отримали – Олійник Л., Присяжнюк О., Танасієнко С.

У номінації «Найбільша симпатія журі» переможцями стали – Івашко А., Лабжинська Н., Білик І., Васільєва Д.

Крім дипломів та сертифікатів, усім учасникам подарували книги відомих українських поетів та письменників, а також деяким переможцям пощастило отримати авторську збірку поезій із автографом відомої подільської поетеси Яковенко Т. В.

*********

Мамо, а мені сьогодні – п’ять,

І я святкую їх у небі,

Споглядаючи між хмаринками цей жах, що відбувається на землі.

Мамо, це я холодним вітерцем на твоїй, шоці повідомляю так про себе.

Мамо, ти не плач, прошу тебе.

Мені вже не боляче і не страшно.

Напевно, доленька моя вирішилась так…

Тримайся, матусю рідна, адже потрібна таткові ти дуже.

Знаю, дорога, що ти під серцем життя нове носиш,

А я ж тепер ваше з татом янголятко…

Свою голівоньку за вас тут день і ніч перед Богом схиляю,

Біля татка поруч, кожную секунду

від куль ворожих захищаю…

Він посміхається, мамо, посміхається…

Відчуває присутність мою,

Знає, що я бережу тут його для вас з майбутнім братиком.

Настане скоро мир, обіцяю, бо вся Україна

 на землі і на небі, навіть тут ми, невинно

убиті діти, боронимо своїми душами

Батьківщиноньку свою…

Автор: Росла Ірина

З повагою організатори Конкурсу: к.ф.н., завідувач кафедри української філології Скрипник Н. І., к.ф.н., доц., член Національної спілки письменників України Яковенко Т. В.